headerhomeaboutcontactgo get this  
  home  
 
 

PICNIC 07

donderdag, september 27, 2007

Veel meningen zijn er al gegegeven op de diverse blogs over Picnic 07 en grappig is dat niet iedereen onverdeeld enthousiast is. Dat zit 'm er volgens mij vooral in dat men vergeet dat Picnic vooral ook een festival voor de creatieve industrie is, en dus niet op de eerste plaats, als E-day, een evenement voor de online marketeer, ondernemer of journalist.

Een speeltuin (come out and play!) is Picnic dan ook zeker en het Westergas terrein leent zich perfect voor de Parade-achtige sfeer die er vandaag, tijdens mijn eerste Picnic dag hing. Na het gezellige opwarmertje in de vorm van een Twitterborrel gisteravond was het vanochtend even rustig wakker worden aan een picnictafel met de keynote van David Weinberger en Andrew Keen on the Big Screen.

Voor Woody Harrelson ging ik even de zaal in, al had hij slechts 13 minuten nodig om zijn standpunten uit de doeken te doen: Woody is geen treehugger, oorlog is slecht, Bush ook en mensen die het goede voorbeeld geven, zijn de belangrijkste weg naar een beter milieu. Go Woody! En apart toch, om vandaag steeds een rondslenterende Woody Harrelson tegen het lijf te lopen. Bizar.

Een leuk lunchprogramma werd georganiseerd door de mensen van UPC onder de noemer Red Picnic. Nadat UPC zelf had laten zien hoe hun achterliggende digitale televisie menu’s in de toekomst Teletekst zullen gaan vervangen, was er ruimte voor 3voor12 en Discovery Channel om te laten zien hoe zij al succesvol hebben geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de rode knop ofwel interactie met de kijker.

3voor12 toonde bijvoorbeeld een erg leuk, net gelanceerd experiment waarbij de luisteraars van een live DJ mix via de TV met hun afstandsbediening woorden kunnen invoeren als tag. Foto’s met deze tag op Flickr, werden vervolgens op maat van de muziekbeat getoond op het TV scherm. Hoe meer kijkers, hoe meer tags, hoe bizarder de mashup. ‘En wat levert dat nou op?’ Vroeg iemand in de zaal. Meneer had het nog niet helemaal begrepen. Sommige dingen leveren niks op, maar zijn gewoon leuke experimenten. En dat doen ze prima, bij de VPRO.

Later in de middag stonden presentaties van een groot aantal bekende creatieven gepland waaronder Michael Johnson van Pixar, Peter Frankfurt (o.a. verantwoordelijk voor filmtrailers van Transformers en Spider-man), Paul Pope (striptekenaar en modeontwerper) en Danny Count (leaders van Kiss Kiss Bang Bang, Six Feet Under, The Reaping e.v.a.). En wat een heerlijke twee uurtjes volgden. Van filmtrailers naar comics, van leaders naar kunst naar architectuur naar inspiratie, verbanden, kleuren, voedselfotografie, fonts, vormen, sample-art, covers en nog veel meer. Mooie, inspirerende verhalen. Als je toch de gave hebt om zulke dingen te kunnen maken.

In een notendop: prima ambiance, overal prima beeld en geluid, erg goede sprekers, veel bekenden en gezelligheid, beetje koud maar heerlijk zonnig, en ontzettend inspirerend. Ja hoor, Picnic is helemaal mijn ding.

Picnic07 091

Labels: ,


 

Twitterborrel Picnic

Na afloop van de eerste echte Picnic dag vond er gisteren wederom een ontzettend gezellige en druk bezochte twitterborrel plaats in Café Amsterdam. Voor wie er niet bij was, of het nog niet teruggezien heeft: @Marlooz deed live verslag van de avond via Operator 11:

Labels: ,


 

Mobiel wordt het 7e Massamedium

dinsdag, september 25, 2007

De Fin Tomi T Ahonen verzorgde gisteren een enthousiasmerende presentatie over de toekomst van de mobiele telefoon tijdens de tweede editie van Mobile Monday in het Odeon in Amsterdam. De ex-Nokia man houdt zich tegenwoordig met name bezig met het geven van lezingen, schrijven van boeken en het geven van advies, en dat niet geheel onverdienstelijk.

In zijn presentatie zette hij gisteren theoretisch uiteen waarom de GSM een steeds belangrijkere rol in ons leven zal gaan spelen. Let’s face it: Op de eerste plaats communiceren we ermee, maar daarnaast is de mobiel nu ook al geschikt:

- Om entertainment als audio en video te consumeren
- Om directe betalingen mee te doen
- Om commercials te ontvangen
- Om zelf content mee te maken (audio/video/tekst/foto)
- Om deel te nemen aan mobiele of online communities
- Als modeaccessoire
- Als afstandsbediening

Eenmaal op dreef haalde Ahonen nog maar eens aan dat jongeren in de UK wel 100 sms-jes per dag versturen, dat het merendeel van de jeugd met een telefoon in bed slaapt en wakker wordt van een binnenkomende sms, dat 48% van de jongeren wel eens smst terwijl hij of zij met iemand staat te praten, en dat 35% via de mobiel wel eens communiceert met een persoon waar hun ouders niks van af willen weten.

In conclusie lijkt het hem niet meer dan logisch dat Mobiel het zevende grote massamedium wordt, na print, geluid, bioscoop, streaming content (waaronder radio), TV en internet. Om de doodeenvoudige reden dat mobiel alle voorgaande media verenigt in slechts één apparaat. De mobiele telefoon staat altijd aan, is instant beschikbaar voor communicatie en creatieve impulsen in de breedste zin van het woord en heeft een ingebouwd betaalsysteem door voor diensten te chargen via de telefoonrekening.

Natuurlijk is deze informatie niet nieuw, de kerncijfers stammen veelal uit onderzoeken die inmiddels al meer dan een jaar oud zijn. Toch moet ik toegeven dat Tomi Ahonen met zijn wervelende manier van presenteren bijna de hele zaal overtuigde van de toekomst van mobile media, hetgeen van een geslaagde Mobile Monday verwacht mag worden.

De kritische kanttekeningen bij zijn betoog (waarom wil vooralsnog nog geen consument aan het mobiele internet, mobiel TV kijken, of zelfs de MMS?), werden na afloop tijdens de borrel echter zeker wel gemaakt.

Een geslaagd evenement was het desondanks wederom zeker, de 90 minute pitches waarin mobiele startups zich voorstellen waren een leuke toevoeging aan het programma, de locatie was bovendien weer prima, en de wederom hoge opkomst (ruim 200 man) geeft aan dat ook de mobiele industrie hunkert naar kennis en inspiratie.

Leukst was het natuurlijk om naderhand lekker na te tafelen waarbij het goed was om te horen dat de organisatoren van MoMo Amsterdam zich nu al beramen op een totaal vernieuwd format voor de derde editie in November.

Labels:


 
       
       
       
 

Archieven

september 2007  
oktober 2007  
november 2007  
december 2007  
januari 2008  
februari 2008  
maart 2008  
april 2008  
mei 2008  
juni 2008  
augustus 2008  
oktober 2008  

Aanmelden bij Berichten [Atom]