headerhomeaboutcontactgo get this  
  home  
 
 

Maak jezelf onmisbaar

vrijdag, juni 13, 2008

Sinds Hyves de mogelijkheid biedt om je profiel op 'afgeschermd voor onbekenden' te zetten, maakt zo'n 15% van de Hyvers hier gebruik van. En dat terwijl het anoniem gluren bij de buren juist een van de grootste succesfactoren van de site is. Een zorgelijke ontwikkeling en dus bedachten de mensen bij Hyves een list: Wie zijn profiel afschermt kan zelf ook de profielen van alle andere Hyvers niet bekijken. 'Want als je niet bekeken wilt worden door onbekenden is het wel zo netjes dat je dat zelf ook niet doet'.

Ik ben benieuwd of Hyves headquarters binnenkort ook op gaat treden tegen een andere ontwikkeling binnen het platform: de plotse populariteit van Hyves op basisscholen. Met als gevolg dat je ineens vriendverzoeken mag verwachten van je 8-jarige nichtje en al haar vriendinnen. Die je dan ook nog met enige regelmaat gaan krabbelen wat min of meer uitsluit dat je vrienden je op die plek ooit nog vragen of je van het weekend nog lekker gezopen hebt.

De generatie clash zou grote gevolgen kunnen hebben: Ouderen haken af omdat met de komst van hun eigen kinderen de lol er af gaat, of de nieuwe generatie pubers besluit juist dat ze niet op dezelfde plek als hun ouders willen gaan zitten. Je gaat toch ook niet in dezelfde kroeg uit?

En dus lijkt het erop dat Hyves ondanks zijn grote populariteit nog niet helemaal onmisbaar is, daar waar juist specialistische social networks dat al wel zijn. LinkedIn heeft als zakelijk netwerk bijvoorbeeld een veel essentielere functie omdat het als digitale versie van je rolodex dient waarin je visitekaartjes zichzelf updaten. Ook Facebook heeft een duidelijk profiel en meerwaarde gezien zijn populariteit onder studenten. Omdat die veelal contacten over de hele wereld hebben en zelf vaak enige tijd in het buitenland studeren hebben zij behoefte aan een netwerk waar al hun medestudenten wereldwijd op aangesloten zijn. Bovendien wordt Facebook op campussen vaak als informeel intranet gebruikt waar aankondigingen voor feesten en filmavonden worden gedaan. Onmisbaar voor je sociale studentenleven dus.

Social communities zullen zich in de toekomst steeds verder gaan focussen op een bepaalde doelgroep of rondom een bepaald thema om meerwaarde te behouden. Reden voor TMF.nl om bijvoorbeeld de videopagina steeds verder te verbeteren en uit te bereiden. De gebruiker kan daar nu niet alleen op hoge kwaliteit alle videoclips en TV-kanalen bekijken en beluisteren, maar ook eigen playlists samenstellen en muziektips voorgeschoteld krijgen. Wat is jouw USP en hoe blink jij erin uit?

Reacties:
Goede post Marjolijn! Ben ook erg benieuwd hoe een platform als Hyves zich verder ontwikkelt als het ECHT iets van iedereen wordt ...
 
Interessant verhaal Marjolijn!
Ik denk dat Hyves juist zo ingeburgerd gaat raken dat 'iedereen' er 'straks' op zit en gebruik van maakt en dat het dus bizniz as usual wordt, een telefoonboek zonder telefoonnummer maar met plaatjes en tekst. Ben het verder met je eens dat profielensites keuzes moeten maken (denk aan W3 model) om te overleven, want weer een profiel aanmaken en je vrienden van elders importeren, dat voegt niets meer toe voor gebruikers. Zorg dus dat er iets onderscheidends te vinden is (het TMF voorbeeld wat je noemt is goed) op je site.
 
Interessant stuk! Ik denk wel dat je Facebook te kort doet door te stellen dat het puur voor studenten is. Zo is het ooit begonnen, maar het ontwikkeld zich steeds verder. Steeds meer wordt het ook zakelijk gebruikt, met name doordat het meer functionaliteit heeft dan bijvoorbeeld linkedin.

Ik zie zelf meer in 1 platform waarop ik in kan stellen wie wat te zien krijgt, dan steeds weer voor elke sociale groep (vriende, familie, collega's, klanten, etc etc).
 
Ik sluit me bij Daan's inzicht aan, iets waar Lode ook al eerder over heeft geschreven op zijn blog: namelijk dat je niet tien verschillende profielen wilt bijhouden op verschillende networks, maar dat je op één plek je hele profiel hebt en dan per categorie 'friend' (familie, vrienden, kennissen, collega's, etc) bepaald wat men te zien krijgt.
 
Leuk artikel marjolijn.

Persoonlijk denk ik dat het probleem zit in het gemis aan differentiatie voor de relatie ‘vriendschap’. In de echte wereld is de relatie ‘vriendschap’ iets complexer dan het bijna zwart-wit model (wel/niet) zoals hyves nu hanteert. Flickr lost dit bv al beter op door friend of family mee te kunnen geven aan een relatie (oftewel zwart/wit/grijs).

Ook dit is slechts een begin om toch een, veel complexer, multicolored relatie model te krijgen. De volgende generatie sociale netwerken zullen dan ook niet langer fysieke logge platformen zijn maar eerder hyperlinked structuren waarbij je zelf aangeeft welke elementen gekoppeld zijn en welke paden mensen kunnen bewandelen (door bv aanmaken van gepersonaliseerde filters). Zo zal het uit het ogen verloren buurmeisje van destijds 8 dus een ander pad gaan bewandelen en een andere view op jouw data gaan krijgen dan je meest naaste vrienden.
 
Het is als met muziek. De voorhoede van fanatieke liefhebbers haakt af als 'hun' bands door de massa worden opgepikt. Zo gaat het ook met platforms. Als ze gemeengoed worden bij een groep die je niet in je nabijheid wilt hebben, ga je weer een deurtje verder. Wil ik met deze band, deze site, mail-service nog gezien worden. Wil ik een hotmail account? Ik bedoel maar.
 
Je stipt een goed punt aan. Ik vraag me af of communities zich wel rond doelgroepen gaan formeren, maar eerder rond doelen. Zoals de theorie van Jyri Engestrom van Jaiku mooi beschrijft. Hyves of Facebook als geheel is meer een facilitator waarbinnen de waarde ontstaat pas als je een groep vormt rond een gemeenschappelijk doel.

Ik denk dat we ook best een ontwikkeling zouden kunnen gaan zien dat mensen meer en meer zich gaan beperken tot het rondhangen in hun eigen community. Met als uiterste vorm dat die communities zich gecontrolleerd afsluiten voor de buitenwereld tot een soort virtuele gated communities. Waar Hyves nu een eerste stap in neemt.
 
Volgens mij wordt nu de trend: Put me on the Mailinglist.

Of Keep Me Informed.

Alleen datgene wat jij wil weten, zal waardevol worden. Je interesse verschilt per jaar. Per moment. Dan wil je een andere job, dus surf je je gek. Dan wil je moeder worden, surf je je gek, dan wil je uitgaan. Iedereen heeft wel iets van een passie, muziek, reclame, fashion, etc. en zoekt inderdaad gelijkgestemden.

Heeft inderdaad geen zin in geneuzel met de hele massa zoals hyves. Ik voel dat deze trend gaat overwaaien. Het is megacommercieel aan het worden en zakelijk gezien (bijv. qua goede doelgroep zoeken) lukt het ook niet zo. Dan blijven tradionele media zoals Adformatie, of via een W&S buro of gewoon via je eigen netwerk het beste. Ons kent ons.

Ben met erwin eens. Als early adaptor haak je af...en wil je op die viplist staan van de mensen die echt weten wat hot or not is!
 
Leuk artikel, ik heb onlangs een gelijkaardig artikel geschreven over Facebook. Want waar jij in Hyves een verwatering ziet van de doelgroep merk ik een zelfde fenomeen bij Facebook. Voor mijn artikel: www.drostof.be
 
Een reactie plaatsen

<< Startpagina
 
       
       
       
 

Archieven

september 2007  
oktober 2007  
november 2007  
december 2007  
januari 2008  
februari 2008  
maart 2008  
april 2008  
mei 2008  
juni 2008  
augustus 2008  
oktober 2008  
januari 2009  

Aanmelden bij Berichten [Atom]