headerhomeaboutcontactgo get this  
  home  
 
 

Komkommatijd

vrijdag, maart 28, 2008

De media aandacht die het UGC projectje van Geert Wilders op dit moment trekt is op zijn zachtst gezegd absurd te noemen. Amerikaanse toestanden bij zowel RTL en NOS om iets na zevenen gisteravond, waarbij alleen het scrollende 'BREAKING NEWS' nog net ontbrak.

Het filmpje eenmaal gezien hebbende, bereikte ik al binnen een uur tamelijke consensus onder mijn vrienden op twitter: De film had lelijke vormgeving, bevatte een aantal stupide onjuistheden, en was niet meer dan een slordige compilatie van oude, zij het schokkende nieuwsfragmenten. Goed. Dat wordt dus geen publieke omroep kijken vanavond, want die trekken vast een sloot islamexperts uit de kast. Waarmee vervolgens de hele avond geneuzeld gaat worden over wat er allemaal nog meer niet klopt aan deze film en wat diens impact zal zijn.

Nou, daar kunnen we volgens mij erg kort over zijn. De impact was nihil geweest als de media niet zo onbegrijpelijk veel aandacht aan dit non-nieuws hadden geschonken. Want de mensen op straat halen hun schouders op en gaan onbekommerd verder. Het acht uur journaal trok gisteravond niet meer kijkers dan normaal, want het kan ons kennelijk werkelijk aan onze reet roesten.

En hadden we een dergelijke mediahetze vorige maand niet ook al te doorstaan? Toen er ineens een misdaadverslaggever begon te roepen dat hij 'ontknoping van het Nathalee Holloway mysterie op tape had staan'. Ook toen lieten we ons het hoofd op hol brengen en gingen in de gekte mee. Na een week konden we geen Peter R meer zien.

Nederland is te klein. Terwijl de media steeds rijker worden en we nu juist méér dan ooit in staat zijn AL het wereldnieuws 24/7 te volgen, richten de media, TV in het bijzonder, hun focus meer en meer, enkel en alleen op ons eigen bekrompen kikkerlandje. Waar geen bal gebeurd, want jammer maar helaas, verkiezingen hebben we maar eens in de vier jaar, en dat saaie kabinet dat er nu zit valt tot hun tijd erop zit, echt niet.

Potverdikkie, moeten meneer Pauw en Witteman afgelopen september hebben gedacht. Hoe gaan we de uitzendingen dan vullen. Gelukkig heeft Amerika verkiezingen en gaat het tussen een zwarte en een vrouw. Dat is tenminste duidelijk, daar kunnen we lekkere zwart-witte televisie van maken. Letterlijk. Maar kijkcijferkanonnen zijn dergelijke onderwerpen niet. Zichtbaar blij zijn P&W; daarom met een 'Jorannetje', waardoor ze het gelukkig avonden lang niet over de politieke situatie in China of het nieuwe boek van Heleen van Rooijen hoeven te hebben.

Fitna the movie. Kunnen we er, alsjeblieft, over ophouden nu?

Labels:


 

Interview with a Cowgirl

dinsdag, maart 04, 2008

I've been interviewed, en hoewel het geluid wat te wensen overlaat en ik aanvankelijk een beetje cameraschuw lijk heeft Vincent er een erg geinig clipje van gemaakt. Hoe cool is die leader. ;)


 

Lost in Information [Column in Fuse]

Onze ochtend begint met het lezen van een krant. Eenmaal op het werk openen we direct onze e-mail en verwerken de rest van de dag talloze briefings, bespreekverslagen en presentaties. Tussendoor surft de hardwerkende marketeer nog even langs de talloze vakblogs, en ’s avonds bladert hij al even plichtsgetrouw nog even door de vakbladen. Te uitgeteld om na een lange dag nog boodschappen te doen heeft hij deze al besteld op albert.nl. Zappend langs het Journaal en DWDD laat hij het nieuws van de dag tot zich komen en hij sluit de dag af met een goeie film, liefst on-demand.

Voor de gemiddelde jongere is het moderne leven al minstens net zo hectisch. Al vinden zij e-mail een ouwe-lullen medium en geven ze de voorkeur aan MSN en SMS, de informatie overload is ook voor hen een dagelijkse werkelijkheid. Op de middelbare school wordt hen daarom nu al geleerd hoe zij met al deze informatie moeten omgaan. Feitjes stampen behoort definitief tot het verleden, want waarom zou je als je het op je mobiel direct op wikipedia kunt opzoeken?

De instant beschikbaarheid van informatie en daarmee de efficientie van onze dagelijkse gang van zaken wordt de komende jaren een behoorlijke issue. Elke tijdsbesparende oplossing is een potentieel megasucces. Men spreekt al van de snackcultuur: consumenten willen steeds kleinere en kortere bits informatie tot zich krijgen. De jongere generatie heeft dit al goed in de smiezen. En dus worden media steeds vluchtiger en fragmentarisch. Muziek en films hoeven we in de toekomst niet meer te hebben, die willen we gewoon kunnen kijken als het ons uitkomt.

Ondertussen verplaatsen steeds meer tijdrovende fysieke bezigheden zich naar de virtuele wereld, zoals het doen van de dagelijkse boodschappen. Winkelketens Hema en H&M; openden afgelopen jaar met succes een E-shop in Nederland en multimediawinkel Bol.com zag zijn winst in 2007 zelfs met 60% stijgen.

Altijd online zijn is voor de meeste mensen inmiddels essentieel geworden. Nu we meer zaken op internet kunnen doen, zien en regelen, vullen we er graag die vervelende wachtmomenten mee op. Terwijl in Nederland de internet deal tussen KPN en NS helaas niet doorgaat, is WiFi in de Thalys al lang beschikbaar, en gaan ook luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en American Airlines hun passagiers binnenkort van internet voorzien. En wat te denken van mobiel internet, dat sinds de introductie van de iPhone in de VS voor een verdubbeling in gebruikers gezorgd heeft? Vluchtiger, korter, handiger, mobieler: Stof tot nadenken in 2008.


Deze column staat op dit moment ook in Fuse, MTV Networks Magazine

 
       
       
       
 

Archieven

september 2007  
oktober 2007  
november 2007  
december 2007  
januari 2008  
februari 2008  
maart 2008  
april 2008  
mei 2008  
juni 2008  
augustus 2008  
oktober 2008  

Aanmelden bij Berichten [Atom]