headerhomeaboutcontactgo get this  
  home  
 
 

Everybody Famous

donderdag, oktober 16, 2008

In de Amerikaanse film Ed TV zag het grote publiek in de zomer van 1999 voor het eerst hoe een onbekende Nobody uitgroeit tot volksheld, nadat zijn eenvoudige, alledaagse leventje 24 uur per dag live op TV wordt uitgezonden. In de herfst van dat jaar startte in Nederland het eerste seizoen van Big Brother.

De rest is geschiedenis. Nadat de kijkers het geniksnut in de bungalow in Almere zat werden, zette de concurrent haar deelnemende kandidaten in een rondrijdende Bus, en al gauw werden exotische eilanden en verre bestemmingen opgezocht voor allerlei spin-offs op het thema. Na de eeuwwisseling werd duidelijk dat iemand die niks bijzonders kan en toch beroemd wordt, in Nederland geen houdbaar model is. En dus werd de Talentenjacht opnieuw uitgevonden. In de vorm van Starmaker, Idols, Popstars the Rivals, X-factor, Holland’s got Talent, afijn we kunnen nog even doorgaan.

De online evolutie volgde een ander pad. Hyves, YouTube, Flickr, Facebook bestonden allemaal uit een persoonlijke noodzaak van de bedenkers: de behoefte om video’s, foto’s en vrienden met elkaar te kunnen delen. Maar al heel gauw realiseerden de eerste gebruikers zich dat deze platformen veel meer konden bieden dan alleen die sociale verrijking: Ze geven mensen de mogelijkheid zichzelf te profileren en daarmee beroemd te worden. Inmiddels gelooft zelfs meer dan de helft van de jongeren dát ze later beroemd gaan worden.

Maar hoewel de mogelijkheden om die sterrenstatus te bereiken via TV en Internet inmiddels groot lijken is er nog steeds een wezenlijk verschil: Op TV houdt een regisseur de touwtjes stevig in handen. Hij kan je maken en kraken, of gewoon niet uitzenden. De talentenjachten op TV willen wel ‘gewone mensen’ in beeld brengen, maar dan wel alleen díegenen die héél goed kunnen zingen, of juist zo vals als een kraai. En ja, op de SBS video site mag iemand die verder niet meedoet aan de audities op TV wel zijn eigen Popstars zangfilmpje uploaden, maar dat is dan gewoon voor de lol.

Terwijl bijna alle TV zenders dus wel experimenteren met User Generated Content, zijn er maar weinigen die naar een socialer co-creation model durven over te stappen waarbij je de zender mét je doelgroep maakt. En dat is nou net iets wat TMF wel graag wil gaan doen. Vandaar ook dat we deze herfst ons eigen UGC platform KijkDitNou.nl hebben gelanceerd waarop jongeren zelf foto- en video items voor onze TV uitzendingen kunnen aanleveren. Want ongeacht hoe goed je jongeren denkt te kennen, ze kennen zichzelf nog altijd het beste.

 
       
       
       
 

Archieven

september 2007  
oktober 2007  
november 2007  
december 2007  
januari 2008  
februari 2008  
maart 2008  
april 2008  
mei 2008  
juni 2008  
augustus 2008  
oktober 2008  

Aanmelden bij Berichten [Atom]